Tervetuloa kurjuuteen ja köyhyyteen! - Koe Köyhyydenkylä
Milla Hytönen, Peter Lindenberg & Sini Kaapro-Lindenberg |
Koordinaatit johtavat kohti Sumiaisten Köyhyydenkylää. Rautionmäen Köyhyydenkylä on tunnelmallinen museoalue, jota voi vuokrata erilaisiin tilaisuuksiin ja juhliin. Köyhyydenkylä on rakennettu kertomaan menneestä ajasta. Talkootyönä tehdyn kylän rakentaminen ei aiheuttanut kustannuksia nauloja lukuunottamatta, sillä kaikki materiaali on kierrätettyä. Tästä juontaa juurensa paikan persoonallinen nimi, jonka ei kannata antaa hämätä.
Yhteisöllisyyttä ja tarinoita
Pääpirtti kutsuu juhlasaliin, johon mahtuu suurempikin joukko juhlijoita. Hirsiseinän vierestä löytyy kehto, jossa kyläläiset ovat vuorollaan heijanneet vauvojaan. Kyläyhdistyksen johtaja Timo kertoo ja esittelee nimet, jotka koristavat kehtoa.
Ruokasalin puolella Veikko ja Timo kertovat upeasta designista valaisimissa, jotka ovat itse tehtyjä. Keittiöstä löytyy keraamiset astiastot juhlia varten. Nautimme yhdessä kahvit ja kuulimme monia tarinoita Sumiaisten värikkäästä historiasta. Tiesittekö, että Sumiaisissa on ollut oma nimismies ja maaherra?
Keskustelussa käy ilmi, miten hienoja asioita yhdessä tehden on mahdollista saavuttaa! Köyhyydenkylä on yhteisvoimin saatu rakennettua. Vapaaehtoisia toivottaisiin toimintaan mukaan jatkossakin, sillä jokainen pystyy tuomaan omaa osaamistaan mukaan.
Uskomattomia nähtävyyksiä ja elämyksiä
Mielenkiintoisen kahvihetken jälkeen tutustuimme pihapiiriin. Isosta varastosta Timo kaivoi esiin tandempyörän. Huomaatko kuvassa jotain erikoista? Paikan päällä on mahdollisuus testata myös muita erikoisia lajeja, joita voi kysellä tilan vuokrauksen yhteydessä.
Jatkoimme matkaa metsän läpi hiekkatietä pitkin kohti korsua, jossa historia havisi jo oven auetessa. Korsun sisäänkäynti on huomiota herättävä ja sen sisällä on paljon erilaisia tavaroita sota-ajalta.
Ulkoa löytyi laavu, savusauna ja Elämänkivet patsasholvi (kivisauna). Savusaunassa pääsee nauttimaan perinteisen savusaunan löylyistä. Pitkä lämmitysaika ja saunan tuoksu nostavat tunnelmaa jo saunomaan pääsyä odotellessa.
Kivisaunan löylyihin pääsee vasta useamman tunnin lämmityksen jälkeen. Erikoisuutena tässä saunassa on kattoikkuna ja paikan tarina. Patsasholvi on rakennettu muistuttamaan elämän rajallisuudesta. Tarina on saanut alkunsa, kun paikallinen mies päätti rakentaa patsasholvin, jossa on yhtä monta kiveä, kuin ihmisen elämässä on keskimäärin päiviä. Jos keski-iäksi arvioidaan 70 vuotta, tarvitaan holvin rakentamiseen 25 550 kiveä.
Tarina ei kerro, montako kiveä patsasholviin lopulta kannettiin. Jokainen voi yrittää laskea kivien määrää löylyihin pääsyä odotellessa. Holvi sai uuden elämän saunana ja jatkaa tarinaansa tätä kautta.
Hiljaisen soturin muistomerkki on pystytetty kivisaunan viereen. Jokainen monumenttiin valettu kivi kuvastaa sodissa kaatunutta paikallista sotilasta. Varsin vaikuttava teos, jonka kruununa on luodin lävistämä kypärä. Tähänkin liittyy tarina, jonka osaavat kertoa vain Timo ja Veikko.
Palvelut:
-juhlatila 70 henkilölle
-keittiö+astiasto
-esteetön ulko WC
-yövyttävä korsu
-savusauna
-kivisauna
-laavu, joka on kaikkien käytössä ilman varausta
Jäitkö vielä kaipaamaan lisää?
Lähellä Köyhyydenkylää sijaitsee myös Veikon museo. Museosta löydät valtavan määrän erikoisia ja vanhoja esineitä, joita et muualla voi nähdä.
Museon löydät osoitteesta Rautionmäentie 573 Sumiainen. Veikon Museo on auki sopimuksen mukaan ja lisätietoja saat täältä.
Kiitos Timolle ja Veikolle kutsusta ja ikimuistoisista tarinoista!