Sadan tapahtuman Ääniä-viikko on käynnissä
Taija Kolehmainen ja Anniina Hetesuo |
Ääniä Festivaali on nuoren sukupolven kulttuurintekijöiden yhteinen ponnistus tuoda taidetta, kulttuuria ja kulttuurinystäviä Äänekoskelle. “Miten tää kaupunki on jäänyt aiemmin vieraaksi?"
Kiehtova kokemus vierailijoille
Äänekoskella kajahtaa tällä viikolla: musiikkiesityksiä, taidenäyttelyitä, työpajoja, taidetta ja yllätyksiä. Maanantaina 26.7. avautui parisenkymmentä näyttelyä sekä ensimmäiset työpajat. Festivaalitunnelma saapui kaupunkiin satojen vierailijoiden völjyssä.
Joillekin tämä oli ensikosketus Äänekoskeen. Kosketus, joka jäi kiehtomaan.
“Miten tää kaupunki on jäänyt aikaisemmin vieraaksi, vaikka oon tästä aivan läheltä? Kaikki tapahtumatoiminta täällä kiinnostaa”, eräs festivaalikävijä vastasi, kun tiedustelimme, haluaisiko hän lisävinkkejä Äänekoskelle.
Ensimmäisten päivien vierailijoiden joukosta ilmoittautui runsaasti paikallisia kasvoja, mutta myös muuten vain ohikulkumatkalla Äänien perässä poikenneita, mökkiläisiä, naapurikunnista saapuneita ja varta vasten koko viikoksi tänne majoittuneita.
Itse asiassa innokkaimmat alkoivat käyskennellä galleriatiloissa jo edellisellä viikolla fiilistellen tuotantotiimin touhua. Rakentelu ja somistuspuuhat tyhjillään olevissa liiketiloissa houkuttelivat paikalle kurkkaamaan.
Kulttuuria koko Äänekoskelle
Ympäri kaupunkia levittyvän monitaidefestivaalin kaltaista kulttuuri-ilottelua ei Äänekoskella ole nähty, vaikka tuttuja elementtejäkin tapahtumaviikolta löytyy. Rantapuistoon Häränvirran rannalle nousee Rantalava, jossa järjestetään ilmaiskonsertteja torstaista lauantaihin. Kattaus on komea kolmesta Emma-ehdokkuutta pokanneesta Lauri Haavista nuoren polven jazzlupaukseen Maja Mannila Trioon. Jazzin, maailmanmusiikin ja impron ulkomaalaiset ja suomalaiset esiintyvät Willen jazzklubeilla ja konserteissa niin ikään loppuviikosta torstaista lauantaihin.
“Jo heti ensimmäisistä tapaamisista lähtien on ollut selvää, että me kerätään viikolle paljon erilaista ohjelmaa, jotta mahdollisimman moni kokee festivaalin omakseen ja pääsee jopa itse osallistumaan esimerkiksi työpajoihin.”
“Äänekoski on tuttu ja sopivan kokoinen paikka, mikä mahdollistaa toteuttaa aika hurjiakin ideoita”, vastaava tuottaja Jasu Rossi tuumasi erinomaisesti eräässä ÄKSän haastattelussa.
Muualta tulleet tapahtuma-alan tekijät ovat hämmästelleet, miten vaivattomasti yhteistyö viereisten yritysten ja paikallisten yhdistysten kanssa on sujunut. Kun voi vain kävellä sisään ja saada asiansa hoidettua. Ilman tuota vahvaa yhdessä tekemisen meininkiä ja paikallista tukea meidän ei olisikaan ollut mahdollista laittaa pystyyn lähes sadan esiintyjän viikonmittaista kokonaisuutta – ja tarjota lähes kaikkea sitä ilmaiseksi.
Ääniä Festivaali järjestetään heinäkuun viimeisellä viikolla 26.7.–1.8. Äänekoskella ja Suolahdessa. Festivaali levittäytyy myös Sumiaisten, Konginkankaan ja Hietaman alueelle.
Kulttuuri halutaan tuoda saataville myös asutuskeskusten ulkopuolelle laajalle levittäytyvässä kaupungissa.
Kunnianosoitus kulttuuriosaamiselle
Keitelejazzien päättyminen järkytti Ääniä Festivaalin vastaavaa tuottajaa Rossia alkuvuodesta 2020. Tuli tunne, että asialle täytyy tehdä jotain, sillä Äänekoski on tunnettu tasokkaasta kesätapahtumasta ja kulttuuriosaamisesta. Pian asian äärelle kokoontui muitakin ja paikkakunnalle ryhdyttiin pykäämään uutta tapahtumaa, joka sai nopeasti nykyisen muotonsa monitaidefestivaalina. Koko Äänekosken yhteisenä juttuna.
Ääniä Festivaali on voittoa tavoittelematon tapahtuma, jota järjestää joukko nykyisiä ja entisiä äänekoskelaisia, joita yhdistää rakkaus paikallista kulttuuriosaamista kohtaan. Taustavoimina festivaalilla on mediaosuuskunta Pukkimäki Osk ja Äänekosken rockmusiikin yhdistys Ärmy. Festivaalin pääyhteistyökumppanina on Äänekosken kaupunki. Festivaalin muita yhteistyökumppaneita ovat Äänekosken Energia, K-Citymarket Äänekoski, ÄKS Äänekosken kaupunkisanomat ja Kulttuurituotanto Creat Osk.
Rakkaudesta kulttuuriin ja Ääneseutuun.
On niin paljon tärkeitä ääniä. Ole avoin kuulemaan ne kaikki.