Liikuntaa, luontoa ja ystäviä. Kaikki samassa lajissa - Frisbeegolf
Niko Pasanen |
Käsi heilahtaa, kiekko lähtee liitoon, pihka pöllähtää, puu kolahtaa ja noituminen kuuluu heittäjän suusta. Näin satunnaiselle harrastajalle tämä tapahtumasarja on melko tuttu. Mutta ne kerrat kun kiekko kiertääkin puut ja lentää hallitusti juuri niin kuin ajatteli ennen heittoa, antavat fiiliksen minkä takia tätä lajia harrastaa. Kyseessä on yksinkertaisen oloinen laji, jossa kiekko koitetaan saada koriin mahdollisimman vähillä heitoilla. Frisbeegolf.
Kiekkoja on raakasti ajateltuna kolmea erilaista. Putteri, midari ja draiveri. Kuitenkin näistä jokaista on lukematon määrä erilaisia. Käytännössä jokainen kiekko käyttäytyy omalla tavallaan. Tähän vaikuttaa kiekon ominaisuuksissa ilmoitettavat vakaus, liito, nopeus ja feidi. Nämä voivat olla monilla kiekoilla täysin samat, mutta ne käyttäytyy silti eritavalla. Käyttäytymiseen vaikuttaa lisäksi esimerkiksi kiekon paino ja muovin laatu. Myös kiekon kuluminen vaikuttaa.
Erilaisia heittotapoja on myös lukematon määrä. Karkeasti ajateltuna rysty- ja kämmenheitto, mutta heittoja kuvataan esimerkiksi termeillä hyzer, anhyzer, air bounce, backspin, skyrolleri, upsi, pommihyzer ja pommianhyzer. Nyt kun yhdistetään erilaiset kiekot ja erilaiset heitot, on heittovalikoiman laajuus käsittämätön. Näistä kiekko tietenkin käyttäytyy tapojensa mukaan aina, onnistumisen/epäonnistumisen aiheuttavat muuttujat tulevat heittoliikkeestä. Yksinkertaisen oloinen laji on muuttunut äärettömän moninaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Nämä koukerot ovat saaneet minut otteeseensa ja käyn heittämässä kierroksen aina, kun siihen aikaa irtoaa töiden ja lapsiperheen arjen lomassa. En hallitse rystyheittoa muuta kuin putatessa, mutta kiekkoihin tutustumalla olen löytänyt keinot heittää pelkällä kämmenheitolla. Jopa täysin oikean käden kämmenheitolle sopimattomalle väylälle (Äänekosken liikuntapuiston väylä 11, jonka lopussa kaarros ja nousu vasempaan), olen saanut heitettyä hallitun hole in onen. Tasaisuuden ja varmuuden kanssa taitaa kyllä olla ikuisesti treenattavaa
Yleensä lajia pelataan yksilönä, tehden omaa tulosta. Mutta pelimuotojakin on erilaisia, näistä yksi on joukkueina pelaaminen. Joukkuefrisbeegolfin SM-kisat 2019 järjestetään Äänekoskella tulevana viikonloppuna! Mikko Nurmi Äänekosken frisbeegolfin kannatusyhdistyksestä (Äfky) kertoi minulle, miten Äänekoskelle on saatu SM-tason rata ja SM-kisat.
” Äänekosken frisbeegolfin kannatusyhdistys Äfky ry perustettiin vuonna 2013 tarpeesta kehittää mahdollisuuksia frisbeegolfin harrastamiseen Ääneseudulla. Laji oli kovassa nosteessa ja haluttiin tehdä kunnolliset puitteet harrastaa. Onneksi Äänekosken kaupungilta löytyi ymmärtämystä tähän ja pian sovittiinkin jo yhteistyöstä ja Äfky sai suhteellisen vapaat kädet lähteä kehittämään ensin liikuntapuiston rataa ja myöhemmin myös Suolahden rataa. Sittemmin myös Kangaslammen leirikeskuksen yhteyteen ja Sumiaisiin on saatu radat. Lisäksi Laajalahteen perustettiin talvirata, joka onkin hyvän kunnossapidon johdosta ollut hyvin suosittu myös muiden paikkakuntien heittäjien keskuudessa. Lähes kaikki on tehty talkootyönä.
Tänä vuonna koimme, että rata alkaa olla tarpeeksi hyvä, jotta sillä voidaan järjestää isomman profiilin kisoja. Joten eipä muuta kuin hakemus vetämään joukkueiden SM-kisojen järjestämisestä. Tätä projektia varten pyysimme yhteistyöhön mukaan Puska Puttaajat Laukaasta. Onneksemme kisat myönnettiin meille ja tämän tiimoilta onkin riittänyt ja riittää puuhaa suhteellisen pienelle aktiivien joukollemme.
Äfkyn touhuihin ovat tervetulleita kaikki lajista kiinnostuneet. Olemme järjestäneet mm. koulutuksia yrityksille ja yhteisöille, harrastajien kilpailu- ja virkistystapahtumia sekä tutustumisretkiä muiden paikkakuntien radoille.”
SM-kisojen päätöskierros alkaa sunnuntaina 18.8. klo 15.45, suunnataan Liikuntapuistoon katsomaan viimeistään silloin, kun toista sataa Suomen kärkipelaajaa ratkovat joukkueiden Suomenmestaruuden!
Tutustu tapahtumaa Facebookissa: Joukkue Frisbeegolfin SM-kilpailut
Niko Pasanen @kyljyskuiskaaja
Ohessa myös oma taidonnäytteeni lajista ;)