Pimeän ajan matkailu – nautitaan luonnollisesta pimeydestä
Milla Hytönen |
Kesä ja yötön yö on matkailun kannalta merkittävää aikaa ympäri Suomen. Pimeän aika on jäänyt pienemmälle huomiolle, vaikka se on kestoltaan huomattavasti pidempi kausi. Valosaaste on vallannut suurkaupungit ja aitoa pimeyttä on yhä vaikeampi löytää. Pimeyttä pidetään usein myös negatiivisena asiana, vaikka se helpottaa vuorokausirytmin ylläpitoa ja luo täysin omanlaisensa tunnelman.
Yöttömien öiden jälkeen syksyn myötä saapuvat pimenevät illat, jolloin tunnelma muuttuu huomattavasti. Pimeän ajan ei tarvitse kuitenkaan olla ankeaa, vaan siitä voi myös nauttia. Tähtitaivas ja yö ovat iso osa suomalaista kulttuuriperimää ja kansantarustoa. Kalevalassakin luotiin sotkan munan alapuolesta maa, yläpuolesta taivas, ruskuaisesta aurinko, valkuaisesta kuu ja kuoren muruista tähdet. Lähdetään siis ihailemaan pimeyttä esimerkiksi alla olevien vinkkien avulla.
Mitä pimeän aikaan voi tehdä?
Pimeällä liikkuessa tulee muistaa turvallisuus ja käyttää tarpeen mukaan heijastimia tai esimerkiksi otsalamppua. Kun perusasiat on kunnossa, voi huolettomin mielin lähteä nauttimaan pimeydestä.
Revontulien, linnunradan ja tähtikuvioiden bongaus
Iltojen pimetessä kannattaa suunnata katse taivaalle. Kuun eri vaiheiden seuraaminen on kiinnostavaa ja erityisesti täysikuun aikaan yhdistetään paljon erilaisia myyttejä ja tarinoita. Erilaisten tähtikuvioiden etsiminen ja tunnistaminen sopii koko perheelle, eikä sitä varten tarvitse hankkia kalliita varusteita. Syksyn alku on otollista aikaa myös linnunradan ihasteluun. Olosuhteiden osalta pimenevät illat, vähäiset pilvet sekä lumettomuus luovat loistavat puitteet linnunradan tarkkailuun. Parhaiten linnunradan löydät, kun menet kauas valosaasteesta ja asutuksesta. Linnunrataa bongaillessa voit hyvällä tuurilla nähdä myös revontulia. Alkusyksy on ollut Äänekoskella erittäin hyvää aikaa revontulien metsästäjille ja niitä taivaantulet ovat tarjoilleet näytöksiä useina iltoina.
Halloween-kävely
Äänekoskella suuren suosion saavuttanut Halloween-kävely järjestetään Suolahdessa. Tapahtuma valittiin Äänekosken vuoden 2022 liikuntateoksi. Iltahämärällä järjestettävä kävely luo jännittävän tunnelman pimeyden ja koristeluiden avulla. Halloween-kävely on pituudeltaan noin 3,5 kilometriä ja sopii kaiken ikäisille pimeän ajan elämyksiä etsiville. Tänä vuonna Halloween-kävely järjestettiin 28.10. ja se houkutteli paikalle tuhatpäisen yleisön.
Frisbeegolfia pimeässä
Tiesitkö, että frisbeegolfia voi harrastaa myös pimeässä? Led-valojen avulla lajiin tulee erilaista haastetta ja pimeän aikaan harrastaminen on erittäin hauskaa. Pakkaa siis ledit mukaan ja lähde testaamaan, miten frisbeegolf onnistuu pimeällä. Äänekoskelta löydät Laajalahden frisbeegolfradan, jossa pääset heittämään frisbeetä myös talvella hyvin hoidetulla radalla.
Aistien herääminen
Hämärässä ihmisen näkökyky tottuu vähäiseen valoon ja hetken pimeässä oltua, pystyt hahmottamaan ympäristöä melko hyvin. Samalla kuitenkin muut aistisi voimistuvat, pimeän aikaan on hiljaisempaa, voit keskittyä kuuntelemaan hengitystäsi ja hiljaisuuden rikkovia luonnon ääniä kuten tuulta tai veden ääntä. Tunnustele ympäröiviä elementtejä kuten puiden kaarnaa, pehmeää sammalta tai puista pudonneita lehtiä jalkojen alla. Iltojen hämärtyessä usein myös lämpötila ulkona laskee, tällöin on ihana nautiskella pimeässä höyryävä iltatee luonnonhelmassa.
Pimeästä voi nauttia myös kaupungin laitamilla. Äänekoskella erilaiset valot luovat tunnelmaa kulkiessa.
Yön eläimet
Yöllä ja pimeän aikaan liikkuvat hieman aremmat eläimet. Auringon laskiessa päivän askareitaan aloittelevat rusakot, ketut ja muut luonnoneläimet. Yöeläimiä kuten pöllöjä ja lepakoita voi havaita syysiltoina ja -öinä saalistamassa eri aistien varassa. Pimeällä liikkuvien eläinten bongaus vaatii kärsivällisyyttä, mutta vaikkei eläimiä osuisikaan reitin varrelle, on ulkoilun jälkeen aina parempi mieli.
Lumen tulon jälkeen
Lumen tulo tuo pimeän ajan matkailuun oman ulottuvuutensa. Kimmeltävä hanki tuo pimeyteen luonnonvaloa ja kenkien alla narskuva hanki saattaa olla ympäristön ainut ääni.
Sininen hetki
Aamuisin ja iltaisin havaittavissa oleva hämärän ajan ilmiö tunnetaan nimellä sininen hetki. Tuolloin valo on sinertävää auringon valon tullessa epäsuorasti ilmakehän kautta. Sinistä hetkeä on kuvattu paljon taiteessa ja kirjallisuudessa, mutta myös lauluissa. Sinisen hetken voi kokea pilvettömänä päivänä ja se kestää noin 40 minuuttia.
Hiihtäminen jäällä kuunvalossa
Jäällä liikuttaessa valosaaste on vähäistä ja erityisesti kirkkaina öinä kuu valaisee latuja kauniisti. Taivaan tuikkiessa kilpaa hangen kanssa, on pakkasyöllä hiihtämisessä upea tunnelma. Hämärällä ja yksin liikkuessa tulee huomioida turvallisuus, joten kerro aina jollekin, minne olet menossa ja milloin tulet takaisin. Jos menet hiihtämään jäälle, muista ottaa mukaan naskalit ja seuraa säätiedotteita sekä latuinfoa.